Czym zastąpić mięso? 5 zamienników

Różnego rodzaju diety bezmięsne zdobywają coraz więcej zwolenników. Na rezygnację ze wszystkich lub niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego decydujemy się z różnych względów. Czasem skłania nas do tego etyka i moralne wątpliwości związane z jedzeniem zwierząt, innym razem troska o planetę, bo produkcja mięsa to jedno z największych źródeł gazów cieplarnianych. Za przejściem na wegetarianizm mogą przemawiać wreszcie względy zdrowotne, bo znaczącą poprawę samopoczucia odczuwa prawie każdy zaczynający dietę roślinną.

Co zamiast mięsa? Białko w diecie wegetarian

Decydując się na taki krok, należy jednak pamiętać o tym, że dieta wegetariańska lub wegańska będą zdrowe tylko w przypadku ich prawidłowego zbilansowania. Jednym z najważniejszych wyzwań jest znalezienie alternatywnego źródła białka. W tej roli sprawdzą się między innymi:

  • rośliny strączkowe: bób, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca;
  • produkty sojowe: tofu, tempeh lub klasyczne kotlety i pasztety;
  • masło orzechowe – zwłaszcza te bez żadnych dodatków;
  • seitan – białko z pszenicy.

9 thoughts on “Czym zastąpić mięso? 5 zamienników

Pozostaw odpowiedź Transport niskopodwoziowy, Relokacja maszyn, Transport specjalistyczny, Transport maszyn, Transport specjalny, Usługi dźwigowe Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *