Czym zastąpić mięso? 5 zamienników

Różnego rodzaju diety bezmięsne zdobywają coraz więcej zwolenników. Na rezygnację ze wszystkich lub niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego decydujemy się z różnych względów. Czasem skłania nas do tego etyka i moralne wątpliwości związane z jedzeniem zwierząt, innym razem troska o planetę, bo produkcja mięsa to jedno z największych źródeł gazów cieplarnianych. Za przejściem na wegetarianizm mogą przemawiać wreszcie względy zdrowotne, bo znaczącą poprawę samopoczucia odczuwa prawie każdy zaczynający dietę roślinną.

Co zamiast mięsa? Białko w diecie wegetarian

Decydując się na taki krok, należy jednak pamiętać o tym, że dieta wegetariańska lub wegańska będą zdrowe tylko w przypadku ich prawidłowego zbilansowania. Jednym z najważniejszych wyzwań jest znalezienie alternatywnego źródła białka. W tej roli sprawdzą się między innymi:

  • rośliny strączkowe: bób, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca;
  • produkty sojowe: tofu, tempeh lub klasyczne kotlety i pasztety;
  • masło orzechowe – zwłaszcza te bez żadnych dodatków;
  • seitan – białko z pszenicy.

14 thoughts on “Czym zastąpić mięso? 5 zamienników

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *