Różnego rodzaju diety bezmięsne zdobywają coraz więcej zwolenników. Na rezygnację ze wszystkich lub niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego decydujemy się z różnych względów. Czasem skłania nas do tego etyka i moralne wątpliwości związane z jedzeniem zwierząt, innym razem troska o planetę, bo produkcja mięsa to jedno z największych źródeł gazów cieplarnianych. Za przejściem na wegetarianizm mogą przemawiać wreszcie względy zdrowotne, bo znaczącą poprawę samopoczucia odczuwa prawie każdy zaczynający dietę roślinną.
Co zamiast mięsa? Białko w diecie wegetarian
Decydując się na taki krok, należy jednak pamiętać o tym, że dieta wegetariańska lub wegańska będą zdrowe tylko w przypadku ich prawidłowego zbilansowania. Jednym z najważniejszych wyzwań jest znalezienie alternatywnego źródła białka. W tej roli sprawdzą się między innymi:
- rośliny strączkowe: bób, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca;
- produkty sojowe: tofu, tempeh lub klasyczne kotlety i pasztety;
- masło orzechowe – zwłaszcza te bez żadnych dodatków;
- seitan – białko z pszenicy.
Ja rozumiem jak ktoś rezygnuje z mięsa i szuka czegoś, co ma podobne wartości odżywcze. Nie rozumiem jak ktoś to robi, a potem szuka czegoś, co smakuje jak mięso 😉
Szczerze, to najbardziej smakują mi rośliny strączkowe jako zastępnik mięsa
Smaku mięsa to nic nie zastąpi 😉
Jedno jest pewne – tofu jest paskudne 😀
A może by tak nie zastępować mięsa? Bo jest dobre? 😀
Wszystko rozumiem, ale tofu? Przecież to paskudne jest
Jak już mam zamienić mięso, to najlepsze są rośliny strączkowe, ale niekoniecznie soja
Ja mógłbym zastąpić jedynie z powodów zdrowotnych, za bardzo lubię 🙂
Ja też wolę rośliny strączkowe, ale bardziej bób czy fasolę, a nie soję
Najlepszy zamiennik mięso to… inne mięso 😀
Czy jest ktoś, komu na poważnie smakuje tofu? 😀
Najlepiej innym mięsem, smaczniejszym 😀
Moim zdaniem rośliny strączkowe to najlepszy zamiennik mięsa
Próbowałem tofu na różne sposoby, ale póki co to mnie nie przekonało 😐