Owoce oraz warzywa to źródło składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ludzie, którzy jedzą większe ilość warzyw i owoców, mają mniejsze ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych. Dieta bogate w te składniki to także mniejsze ryzyko chorób nowotworowych oraz chorób serca.
Składniki odżywcze warzyw i owoców
Duża część owoców oraz warzyw ma niską zawartość tłuszczy oraz małą ilość kalorii. Nie zawierają też cholesterolu. Za to znajdziemy w nich źródło potasu, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego oraz witamin A oraz C.
Korzyści zdrowotne
Dieta bogata w warzywa i owoce ma szereg dobroczynnych korzyści dla naszego organizmu. Jeśli jemy spore porcje tych produktów, zmniejszamy ryzyko udaru i innych chorób sercowo-naczyniowych. Co ważne chronimy się przed nowotworami, na przykład rakiem jamy ustnej, żołądka czy jelita grubego. Owoce i warzywa spożywane w większych ilościach to też mniejsze ryzyko cukrzycy II. Na plus działa też mała ilość kalorii w tych pokarmach, co pomaga zapobiegać nadwadze oraz otyłości.
Bo przecież są pyszne 🙂
A kto w dzisiejszych czasach nie lubi owoców? 🙂
Czy lubicie owoce egzotyczne?